Apoura & Blanche Marie - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Kim en Marloes Veltkamp en Veldmeijer - WaarBenJij.nu Apoura & Blanche Marie - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Kim en Marloes Veltkamp en Veldmeijer - WaarBenJij.nu

Apoura & Blanche Marie

Door: Marloes & Kim

Blijf op de hoogte en volg Kim en Marloes

25 Maart 2008 | Suriname, Paramaribo

Lieve allemaal,

Dit weekend zijn we naar Apoura en Blanche Marie geweest. Vrijdag in alle vroegte zijn we vertrokken. Om half vier ons bed uit, tussen half vijf en vijf uur verzamelen en om kwart over vijf zijn we per bus vertrokken richting Nickerie. Na twee uur in de bus te hebben gezeten, zijn we gestopt om te gaan ontbijten. We gingen met een grote groep, zo’n 35 mensen, dus na allemaal gegeten te hebben, zijn we verder gegaan. Na nog eens drie uur te hebben gereden kwamen we in Nickerie aan. Van daar uit zijn we per boot vertrokken richting Apoura. De boottocht was een hele belevenis. We gingen met drie boten. Wij zaten in de eerste boot die vertrok. Het was echt een super gave belevenis. Na ongeveer anderhalf uur gevaren te hebben, hebben wij als enige boot even een tussenstop gemaakt. We hebben een dorpje bekeken in Guyana. Intussen zagen wij de andere boten weer aankomen, dus zijn wij ook weer vertrokken. Ons bezoekje aan Guyana was illegaal, aangezien wij beide geen multiple entry visum hebben, maar wel erg leuk!
Na nog eens bijna anderhalf uur varen, kwamen we aan in Apoura. Na een erg lange reis, waren we blij dat we er waren. Rond twee uur kwamen we dan eindelijk aan in het guesthouse waar we zouden overnachten. Uiteindelijk hebben we niet veel meer gedaan vrijdag. We waren allemaal moe van de lange reis. Na ’s avonds gegeten te hebben, een drankje te hebben gedaan en kennis te hebben gemaakt met de groep, zijn we gaan slapen. De volgende dag stond het bezoeken van de Blanche Marie watervallen op het programma.
Zaterdag zijn we opnieuw vroeg in de ochtend vertrokken. Niet zo vroeg als vrijdagochtend, maar om negen uur zaten we allemaal in de jeeps richting de watervallen. Na een tocht van 2,5 uur kwamen we aan bij het plateau van de Blanche Marie watervallen. Voordat we er waren, kregen we nog een mooie jeepsafari. Achter in de bak, midden door het oerwoud. Een super ervaring! Nadat we op het plateau gegeten hadden, zijn we naar de moederval gegaan. Dit was een kleine klim van niet meer dan vijftien minuten lopen. Onderweg kwamen we verschillende soela’s tegen, dit zijn stroomversnellingen. Eenmaal boven aan gekomen, was het een bijzonder verschijnsel. Aangezien het lekker weer was en we allemaal wel toe waren aan zwemmen, zijn we de waterval in gegaan. Dit is was een hele onderneming. Niet alleen de rotsen afgaan is een hele overwinning, ook het boven water blijven in de waterval is makkelijker gezegd dan gedaan. De waterval brengt een ontzettende stroming met zich mee, maar het is wel een heerlijke massage. Iedereen was erg blij met het zwemmen en we hebben ontzettend genoten. Rond een uurtje of drie zijn we uit het water gegaan en hebben we nog even lekker gezeten, met als uitzicht de waterval. Rond een uurtje of zeven waren we weer terug bij het guesthouse in Apoura.
Nadat iedereen gedouchte was, zijn we met de groep vertrokken naar een feest in Apoura. Hier hebben we een drankje gedaan, gedanst en bovenal een heerlijke avond gehad. Daarna was het tijd om richting bed te gaan, aangezien de volgende dag ook weer een drukke dag zou worden.
Zondag hebben we een indianenstam bezocht. Dit was erg indrukwekkend. Al genietend van de mooie natuur, hebben we kennis gemaakt met de indianen. Het was interessant te zien hoe deze mensen leven. Ze leven in principe dichtbij een dorp, maar toch leven ze primitief. De vrouwen maken bijzondere sieraden van zaden en noten. Deze verkopen ze dan wanneer er mensen uit de stad of toeristen langs komen. Na het bezoeken van de indianenstam, zijn we op weg gegaan naar het oude treinstation. Dit ligt dicht in de buurt van Apoura. Het is nooit in afgemaakt en in gebruik genomen. De bouw van het station werd gefinancierd vanuit Nederland, maar door de coupe van Bouterse, heeft Nederland de subsidie stopgezet en hierdoor is het nu een verlaten plek waar veel vleermuizen zich verschuilen.
Na het bezoek aan het treinstation zijn we terug gegaan naar het guesthouse om te eten. Na het eten zijn we gaan zwemmen op een zandbank. Deze zandbak komt op bepaalde tijden per dag droog te liggen. Hier hebben we lekker gezwommen en nog wat in de zon gelegen. Nadat de boot ons weer naar de overkant gebracht had, zijn we richting guesthouse vertrokken, waar opnieuw een maaltijd op ons te wachten stond. Er werd gebarbecued. Aan eten geen gebrek, aangezien we hier twee keer per dag warm te eten kregen. Na nog even iets gedronken te hebben, zijn we ons gaan douchen en de tas gaan inpakken.
Maandag vroeg in de ochtend zijn we begonnen aan onze terug reis. Dezelfde reis als vrijdag, maar dan nog met een extra stop in Nickerie om daar te gaan eten. Om zeven uur was het verzamelen bij de boten. Met dezelfde mensen zaten we in dezelfde boot. Erg gezellig. Het water was erg kalm, dus de boottocht verliep prima. Tot op een gegeven moment het water wat ruwer begon te worden. Sinds dat moment werd de boottocht een stuk minder prettig. Aangezien wij voorin de boot zaten en we hierdoor de meeste klappen van het water opvingen, hadden wij op een gegeven moment geen kont meer over. Gelukkig was de tocht niet meer zo heel lang en kwamen we al snel aan in Nickerie. Na daar gegeten te hebben zijn we in de bus gestapt richting Paramaribo. Opnieuw vijf uur in de bus. Rond de klok van vier uur kwamen we in de stad aan. Na nog even een sigaretje gerookt te hebben, hebben we een taxi besteld en zijn we terug gegaan naar huis. Daar hebben we ons even opgefrist en rond half acht werden we weer opgehaald om te gaan eten.

De trip was echt heel erg bijzonder. Mooie dingen gezien. Alleen erg moeilijk te beschrijven. We merken dat er dan ook maar een zin nog echt toepasselijk is: “je had erbij moeten zijn”.

Liefs,
Marloes en Kim

Ps. De foto’s zijn onderweg!

• 25 Maart 2008 - 20:58

Seel:

Lieve Loes
    Eindelijk dan een berichie van mij
    Jammer dat we elkaar niet meer gezien hebben voordat je bent vertrokken.
    Ik vind jullie verhalen superleuk en blijf jullie volgen.
    Lieve Marloes geniet van elk moment ook van de minder leuke.
    Dikke kus Seel

• 26 Maart 2008 - 08:28

Ilona :

leuke belevenis dames. Zagen die indianen er net zo uit als op tv?
    Niemand zeeziek geworden tijdens de terugreis?
    Ben benieuwd naar jullie nieuwe belevenis!

groeten Ilona

• 26 Maart 2008 - 14:27

Heinie En Mama:

hallo lieverds ons weekelijkse bakkie zit er weer in even een berichtje van ons we hebben jullie foto,s bekeken en jullie reisverslag gelezen leuk wat een ervaring, we wouden dat we 30 jaar jonger waren, geniet er nog van veel plezier groetjes van heinie en inge

• 26 Maart 2008 - 15:14

Anke:

Heej Ladies!

Wederom een superverhaal..ik word meer en meer jaloers op jullie;)
    Niet alleen jullie belevenissen en de geweldige ervaringen, maar ook het weer (wij hadden namelijk een witte pasen dit jaar..)
    Het is elke keer weer een feest om jullie belevenissen te lezen..!! Ik blijf jullie volgen en wacht met smart op de foto's..
    Lieve meiden,geniet van elke moment daar (ook al mis ik jullie wel tijdens de rookpauzes enzo..haha)

Dikke kus en een knuff vanuit Holland!

• 01 April 2008 - 09:19

Rijan:

He Marloes,

Ik lees wel dat het een hele bijzondere ervaring is jullie Suriname-avontuur. Geniet ervan!!!

Dikke kus,
    Rijan

• 01 April 2008 - 21:48

Gea:

Marloes en kim
    Wat een prachtige foto's en wat mooi om te zien dat jullie zo genieten en veel zien in suriname.
    Maar ook bijzonder om te merken hoe jullie zo weer heel veel nieuwe contacten leggen en samen plezier hebben en bijzondere ervaringen delen.
    dikke kus gea

• 02 April 2008 - 08:00

Hetty:

Hoi Kim,

Leuk jouw e-mails te lezen. Ik heb een vraagje: Wil je mee doen met bedrijfsvolleybal? Het gaat om 02 of 05 juni en om 16 of 19 juni. Hoor wel van je! Geniet nog lekker verder! oh hoe is het met je studie want daar lees ik niets meer over? haha.

liefs Hetty

• 03 April 2008 - 12:34

De Bebmiepen:

ons weekelijkse bakkie hebben we weer gehad je foto,s bekeken helemaal geweldig als jullie terug zijn dan gaan wij okee.wij willen ook onder die waterval met onze goddelijke lijven.

liefs heinie en mama

• 03 April 2008 - 17:22

Maartje:

hallo loes

zo te zien vermaak je je opperbest, voor iemand die dacht dat ze het niet vol zou houden!!!!
    Ik zal blij zijnj als je terug bent, het is niet gezellig als jij er niet bij bent.
    ik heb dit adres van Angela gekregen, dus vanaf nu blijf ik je volgen, tot je terug bent
    liefs en groetjes Maartje

• 06 April 2008 - 17:44

Mama Veltkamp:

leuke foto,s meiden wat eng die slang leuk dat schieten hele ervaring zeker.
    nog een paar weken genieten we hopen, dat het hier dan in Nederland ook een beetje mooi weer is bij thuiskomst.
    moeten we hier ook maar een hangmat aanschaffen meiden. heel veel liefs van papa mama en anne-wil